Ana Sayfa
Hakkımızda
Bölüm Başkanının Mesajı

Bölüm Başkanı Mesajı

Değerli öğrencilerimiz,

Hepimizin aklına “öğretmen” sözcüğünü duyduğumuzda birçok özellik gelir, tek bir sıfata ya da kalıba sığdırılması mümkün olmayan özelliklerdir bunlar. “Öğretmen” kelime anlamıyla genellikle öğreten kişi olarak tanımlansa da, içinde bulunduğumuz 21.yüzyılda öğretmenlik kelimesinin anlamı daha da derinleşmiş ve sorumlulukları bir nebze de olsa değişim göstermiştir. 

Öncelikle öğretmen, artık sadece öğreten kişi değildir. Geçtiğimiz yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişmesine tanıklık ettiğimiz ve hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası gelen bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte, bilgiye ulaşmak artık takdir edersiniz ki hiç zor değildir. Dolayısıyla öğretmen, sadece bilgiye sahip olan kişi değildir artık; öğrenmeye elverişli ortamlar yaratabilen, öğrencilerinin farkındalıklarını artırıp söz konusu bilgiyi onların özelliklerini göz önünde bulundurarak onlara en etkili şekilde aktarıp, onların bilgiyi özümseyebilmelerini, hayatlarına uygulayabilmelerini sağlayan kişidir. Robert Frost yıllar önce ifade etmiş bu durumu aslında, “I am not a teacher, but an awakener [Ben bir öğretmen değilim, bir uyandırıcıyım]” diyerek. Öğretmen, o yüzden daha çok bir uyandırıcı, tabir-i-caizse tıpkı bir kandil gibi etrafını aydınlatan kişidir.

Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü olarak önceliğimiz, İngilizce’ye hem yazılı hem sözlü iletişimde dört temel dil becerisi düzeyinde hâkim olan ve İngilizce’yi yabancı dil olarak öğretebilecek bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip İngilizce öğretmenleri yetiştirmektir. Aynı zamanda tıpkı bir kandil gibi öğrencilerini ve toplumu aydınlatacak, çağın gerektirdiği donanıma sahip, alan ve öğretmenlik meslek bilgisini harmanlayıp içselleştirebilmiş ve bu birikimi pratikten uygulamaya etkili bir şekilde aktarabilen, vatanımıza ve insanlığa fayda sağlayacak, evrensel değerlerin bilincinde hareket eden öğretmenler yetiştirmek en büyük gayemizdir. 

Yetkin, genç ve dinamik akademik kadromuz ile hedefimiz, sizlere dört yıllık üniversite hayatınız boyunca öğretmenlik mesleğini icra ederken gerekecek bilgi, beceri, tutum ve değerleri kazandırmaktır. Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal Programları; İlgi Alanı ve Sosyal Transkript Uygulamaları; Öğrenci ARGE Uyum Programı; Erasmus+, Farabi ve Mevlana değişim programları; yurt içi ve yurt dışında staj imkânları; Öğrenci Toplulukları ile siz öğrencilerimizin hem akademik hem de sosyal gelişimine büyük önem verdiğimizi vurgulamak isterim. Bölümümüz öğrenci topluluğu Sakarya Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Öğrenci Topluluğu (IDET) de aktif olarak çalışmakta ve birçok faydalı etkinlikler düzenlemektedir. 

Bölümümüzde alan derslerinin eğitim dili İngilizce olduğundan dolayı, 1 (bir) yıllık Zorunlu Hazırlık Programımız ile sizlere hem üniversite hem de meslek hayatınız boyunca gerekecek dört temel dil düzeyinde temel ve akademik İngilizce birikimini edindirmeyi hedefliyoruz.  4 (dört) yıllık Lisans Programında ise, birinci sınıftan itibaren uygulamanın ön plana çıkarıldığı yoğun bir program sizleri bekliyor. 16.04.2022 tarihinde Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından akredite edilmenin mutluluğu ve gururu ile daha iyisi için çabalamaya devam edeceğiz. 

Program mezuniyetleriniz sonrasında, sizlerin ilham veren, çok boyutlu, meraklı, araştırmacı, analitik ve eleştirel düşünebilen, sorumluluk sahibi, özerk, adil, eşit, hoşgörü sahibi, işbirlikçi çalışma becerilerine sahip, öz-yansıtma yapabilen, milli ve evrensel değerleri özümsemiş, bireysel farklılıklara karşı saygılı öğretmenler olmasını hedefliyor ve bu yolda var gücümüzle çabalıyor ve çalışıyoruz. Öğretmen adaylarımızın "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bireyler" olmalarını ve mesleklerini icra etmeye başladıklarında da "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bireyler" yetiştirebilmelerini amaçlıyoruz. 

Öğretmenler olarak yeni neslin bizlerin eseri olacağının sorumluluk bilincinde hareket etmeli; vatanımıza, milletimize ve insanlığa faydalı insanlar yetiştirecek titizlikle hep birlikte çalışmalıyız. 

Siz gelecekteki meslektaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı belirtir, sizlere her türlü desteğe açık olduğumuzu vurgulamak isterim. 

Her birinize başarılar dilerim. 


Dr. Öğr. Üyesi Merve SAVAŞÇI
SAÜ Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Başkanı